Dacă ai ști că, în decurs de un an, vei trăi unul dintre cele mai importante momente din viața ta, și anume nunta, care ar fi primul sentiment care te-ar cuprinde? Fericirea? Panica, stresul, disperarea? De multe ori, contractarea unui Wedding Planner poate face o diferență majoră în această privință. Iată ce înseamnă, de fapt, colaborarea cu un specialist în organizarea de evenimente, cum te poate ajuta acesta, dar si ce nu ar trebui să-i ceri Wedding Plannerului tău.

  • Nunta modernă între fericire și panică
  • Conceptul de Wedding Planner în România
  • Ce face un Wedding Planner?
  • Lucruri care nu intră în atribuțiile unui Wedding Planner
  • Cât costă un Wedding Planner?

Nunta modernă între fericire și panică

Majoritatea fetelor (și poate și unii băieți) visează cu ochii deschiși încă din copilărie la ziua nunții lor. Sau chiar daca nu o fac de la vârste atât de fragede, odată lansată cererea în căsătorie, visele și planurile dau năvală în viața proaspeților logodnici. Însă, în unele situații, starea de visare ajunge să fie tulburată de sentimentul de panică, iar organizarea a ceea ce ar trebui să fie cel mai frumos moment din viața celor doi îndrăgostiți ajunge să devină copleșitoare.

Varietatea de servicii disponibile în acest domeniu, timpul insuficient pe care viitorii miri îl au la dispoziție, valurile de sfaturi mai mult sau mai puțin solicitate care vin înspre ei – toate acestea pot crea confuzie, iar deciziile ajung să devină din ce în ce mai dificile.

Conceptul de Wedding Planning în România

Există o vorbă din popor care spune că „Nu e nuntă și trai spornic fără strigături și vornic.”. De strigături știm cu toții, dar ce este un vornic? Ei bine, vornicul este strămoșul Wedding Plannerului de astăzi, un strămoș atât de bine înrădăcinat în tradiție, încât mai este întâlnit și în prezent la unele nunți. El se mai numește și staroste, grăitor sau maestru de ceremonii. Dacă vornicul este cel care se ocupă de atmosfera evenimentului, prin vorbe de duh și intervenții hazlii, Wedding Plannerul este, mai degrabă, cel care coordonează din umbră întreaga nuntă.

Conceptul de Wedding Planner a ajuns, în ultimii ani, să ia amploare și în România. Deși, inițial, a părut doar un trend inspirat din străinătate, astăzi, pentru unii viitori miri, Wedding Plannerul este o soluție salvatoare. Fie că locuiesc în afara țării sau în alt oraș, fie că au profesii solicitante, care le ocupă majoritatea timpului, ori pur și simplu se simt copleșiți de întregul proces de organizare, mirii aleg să apeleze la serviciile unui Wedding Planner, pentru a se bucura în voie de ziua nunții.

Ce face un Wedding Planner?

Deși noțiunea de Wedding Planner a prins rădăcini tot mai adânci în industria evenimentelor din România, multe persoane sunt încă nelămurite cu privire la ce presupune o astfel de activitate. Mi-am propus, așadar, să vă enumăr cele mai importante sarcini pe care le are un Wedding Planner, în organizarea, dar și în desfășurarea unui eveniment:

  • discută cu mirii despre tematica evenimentului, tipurile de servicii pe care și le doresc și, nu în ultimul rând, despre bugetul pe care aceștia doresc să-l aloce pentru nunta lor;
  • propune idei sau completări pentru tematica ori conceptul ales;
  • le recomandă mirilor un număr restrâns de variante pentru fiecare tip de serviciu în parte, în raport cu stilul, preferințele și bugetul acestora;
  • este o punte de legătură între viitorii miri și toți ceilalți furnizori de servicii contractați pentru eveniment;
  • îndrumă mirii cu privire la calendarul și pașii planificării evenimentului;
  • parcurge, alături de viitorii miri, fiecare etapă a organizării, urmărind bugetul în mod constant, în cazul în care apar modificări;
  • concepe desfășurătorul evenimentului și îl comunică tuturor furnizorilor de produse și servicii;
  • păstrează legătura, deopotrivă, cu mirii și furnizorii, în ultimele săptămâni dinaintea nunții și se asigură de bunul mers al lucrurilor;
  • este prezent în ziua nuntii, de la început până la ultimul moment important al evenimentului. În acest timp, se asigură că întregul eveniment decurge conform planului și rezolvă situațiile neprevăzute.

Lucruri care nu intră în atribuțiile unui Wedding Planner

Până aici, se înțelege că Wedding Plannerul este un soi de zână bună, care, dintr-o mișcare de baghetă, orânduiește întreaga poveste. Ceea ce, parțial, e adevărat. Însă, există și unele aspecte ale evenimentului care nu intră în responsabilitatea organizatorului de evenimente. Amintim câteva dintre acestea:

  • un Wedding Planner nu subcontractează alte tipuri de servicii destinate evenimentelor private, ci vă pune în legătură cu furnizorii de servicii potriviti stilului și bugetului disponibil. Ulterior, veți semna contractele cu fiecare dintre furnizorii aleși, urmând să țineti Wedding Plannerul la curent cu privire la condițiile contractuale;
  • nu vă poate reprezenta legal în colaborarea cu ceilalți furnizori sau la starea civilă. Cu toate acestea, Wedding Plannerul te va ține la curent cu eventualele schimbări apărute pe parcurs și îți va aminti termenul limită pentru depunerea actelor, înainte de cununia civilă;
  • nu trimite invitațiile. Deși un specialist în organizarea de evenimente te poate îndruma cu privire la stilul invitațiilor, la momentul optim în care acestea trebuie trimise sau la termenul maxim pentru obținerea confirmărilor, trimiterea propriu-zisă a invitațiilor este unul dintre acele lucruri pe care va fi nevoie să le faceți personal;
  • Wedding Plannerul nu se ocupă de confirmările din partea invitaților. Acest proces este unul relativ intim și ține foarte mult de relația pe care mirii o au cu fiecare invitat în parte. Un apel impersonal din partea unui profesionist din domeniu ar putea să-i facă pe unii dintre invitații voștri să se simtă neglijați și, cu siguranță, nu ți-ai dori asta;
  • nu transportă prăjiturile pentru candy bar. De această parte se ocupă cofetăria care pregătește dulciurile pentru candy bar, având mijloace de transport adecvate și fiind autorizați să desfășoare acest tip de activitate;
  • nu amenajează sala. Tot ceea ce presupune decorul unui eveniment poate însemna ore bune de muncă și poate necesita contribuția unei echipe numeroase. Gândește-te de câte alte aspecte se poate ocupa Wedding Plannerul tău în tot acest timp. Cel mai indicat este să lași decorul pe mâna specialiștilor din domeniu și să te bucuri de adevăratele avantaje pe care ți le oferă colaborarea cu un Wedding Planner;
  • nu conduce invitații la mese. Pentru această parte, puteți contracta un serviciu de hostess și, cu siguranță, lucrurile vor decurge ca la carte.

Atunci când angajezi un Wedding Planner pentru evenimentul tău, încearcă să vezi respectiva persoană ca pe o ”dublură” a ta, pentru că un Wedding Planner face, practic, tot ceea ce nu vrei să mai faci tu, atât în ziua nunții, cât și înainte de ea. Așadar, dacă nu ai avea un Wedding Planner angajat, te-ai ocupa tu, ca mireasă, de decorul sălii? Sau de transportul obiectelor de logistică? Bineînțeles că nu.

Wedding Plannerul are un rol bine definit în tabloul evenimentului vostru: este omul din culise, care dirijează și supraveghează întregul mecanism, pentru ca, la final, să rămâneți cu amintiri de neprețuit.

Cât costă un Wedding Planner?

Serviciile oferite de un Wedding Planner pot fi contractate în funcție de ceea ce au nevoie viitorii miri. La fel ca în oricare altă privință, nevoile și preferințele celor care ajung să colaboreze cu un Wedding Planner variază foarte mult. Unele cupluri așteaptă, de la un profesionist, o planificare de la A la Z a nunții. Alți viitori miri poate doresc să se ocupe singuri de organizare, dar să aibă un coordonator prezent, în ziua nunții, pentru a se putea bucura fără grijă de ziua lor specială. Astfel, în raport cu preferințele mirilor, vor varia și prețurile pentru serviciile unui Wedding Planner.

În cazul în care îți surâde ideea de a colabora cu un Wedding Planner pentru evenimentul tău, cel mai simplu este sa dai un semn și, în urma unei scurte discuții, vei ști atât tipul de serviciu care ți se potrivește, cât și costurile pe care acesta le presupune.

Panica, stresul și incertitudinea nu-și au locul, sub nicio formă, la un eveniment atât de important, cum este nunta. De multe ori, atunci când aceste stări îți amenință liniștea, înaintea sau în timpul nunții, soluția este să lași partea grea pe mâna unui Wedding Planner. Voi doi aveți altă treabă: să vă faceți amintiri neprețuite! 

Sursa foto: Shutterstock.com

Dacă încă nu ai inițiat o colaborare cu un organizator de evenimente pentru ocazia ta specială, m-ar bucura enorm să ne cunoaștem și să construim împreună evenimentul pe care îl visezi de mult timp. Poți lua legătura cu mine fie prin telefon, fie completând formularul de contact de pe site-ul One Stop Events. De asemenea, dacă dorești să afli mai multe detalii despre pachetele de organizare de evenimente One Stop Events, te invit să mă contactezi pentru a primi informațiile de care ai nevoie.