Fiecare poveste de dragoste, fiecare ceremonie, începe cu o mulțime de vise care, însă, trebuie să se supună unor reguli. Iar asta nu e întotdeauna un motiv de fericire pentru cei aflați în centrul atenției, care se pot lovi de tot felul de constrângeri sau limitări. Ceremoniile umaniste sunt un concept relativ nou în România, care nu este reglementat prin legislație și oferă posibilitatea de a organiza într-un mod cât mai liber și deschis diferite evenimente care să pună în centrul atenției împlinirea tuturor dorințelor.

De ce să optezi pentru ceremonia umanistă?

Îți dorești un eveniment 1:1 cu visele tale? Ai întâlnit dificultăți în ceea ce privește ceremonia unor miri, de exemplu, de religii diferite? Sau, pur și simplu, vrei ca evenimentul tău să fie unul cu adevărat memorabil, plin de experiențe romantice, fără să pui pe primul loc distracția și opiniile invitaților? O ceremonie umanistă va fi pe placul tău din toate punctele de vedere, pentru că nu există limite sau bariere care să te împiedice să transpui în realitate orice dorință.

Umanismul, apărut în Europa în secolul al XVI-lea, este cunoscut drept un curent filosofic în care libertatea de exprimare a individului este mai importantă decât orice religie, tradiție sau alte valori. Dacă, în anumite cazuri clasice, e nevoie de consimțământul familiei sau de respectarea normelor biblice pentru a se putea uni două suflete pereche, în cadrul ceremoniilor umaniste, lucrurile vor decurge mult mai degajat și fără impedimente.

Lipsa stricteții în aceste forme de ceremonii îți permite să experimentezi diferite idei, să te bucuri întru totul de fiecare pas al nunții, iar de organizarea și coordonarea întregului eveniment se poate ocupa un event planner profesionist.

În mod obișnuit, la cununia religioasă, se citesc anumite paragrafe din Biblie care contribuie la oficializarea cununiei. În schimb, în cadrul unei ceremonii umaniste, există posibilitatea de a stabili împreună cu partenerul tău care va fi discursul sau să-l îmbunătățești pe cel recomandat de către oficiantul care va susține ceremonia. Totodată, poți alege să practici diferite ritualuri mai puțin cunoscute la noi în țară sau să îmbunătățești evenimentul, folosind concepte și experiențe noi.

Libertatea este cuvântul cheie al acestor ceremonii care, deși vin la pachet cu o responsabilitate mai mare din partea organizatorilor, respectiv a celor care vor fi în centrul atenției, garantează 100% șanse de reușită și obținerea unui eveniment unic, ca-n povești.

Cine oficiază ceremonia umanistă?

Pentru oficierea unei ceremonii umaniste, de exemplu, o nuntă, nu este necesar un oficiant legal care poate dovedi în acte profesia sa. Însă, nu mulți vor ști cum să organizeze un eveniment cu fast și pe placul tău, motiv pentru care ar trebui să alegi în mod înțelept persoana care se va ocupa de fiecare detaliu în parte și de oficierea ceremoniei.

La One Stop Events, vei găsi personal certificat, profesionist, ce dispune de o formare vastă în domeniul organizării de evenimente, inclusiv pentru cuplurile care aleg o ceremonie umanistă. Roxana Balintoni, wedding plannerul nostru, poate da naștere acelui eveniment de neuitat pe care ți l-ai dorit întreaga viață. Ea te va îndruma întru totul – îți va recomanda un oficiant potrivit, te va ajuta să creezi tematica și chiar scenariul ceremoniei, poate să contribuie la organizarea de repetiții cu invitații care vor lua cuvântul pe parcursul evenimentului. Wedding plannerul se va asigura că totul este pus la punct în cel mai mic detaliu, astfel încât să nu apară niciun fel de experiențe neplăcute sau momente inconfortabile pentru miri.

Află mai multe detalii despre: Cu ce se ocupă un Wedding Planner

Cum și când se poate organiza o ceremonie umanistă?

La o ceremonie umanistă, emoțiile și eforturile pot fi la fel de intense ca acelea de la un eveniment clasic. Un prim pas este să iei legătura cu un profesionist care te poate ajuta în detaliu cu toate aspectele privind ceremonia. Bineînțeles, poți apela, în primă fază, la un wedding planner care să-ți îmbunătățească experiența în organizarea evenimentului.

Urmează apoi să alegi locația (de regulă în aer liber), împreună cu data, locul, modul în care va fi amenajată locația etc. Poți să alegi, de asemenea, ca această ceremonie să fie realizată doar în doi, fără martori sau invitați, să fie oficiată de o femeie (ceea ce nu se obișnuiește în România la o ceremonie religioasă obișnuită, de exemplu), ai posibilitatea de a alege ca animăluțul de companie să ducă verighetele spre “altar” sau oficiantul să fie costumat după tematica nunții (Barbie, Harry Potter etc.) și multe altele.

Ceremoniile umaniste nu pot fi oficiate în spații publice, dar pot fi desfășurate din punct de vedere organizațional după diferite teme, concepte, mai puțin tradiționale. Oficierea lor poate avea loc oricând, în general, atâta timp cât oficiantul are disponibilitate. De exemplu, dacă vrei să faci nunta umanistă într-o perioadă considerată neadecvată din punct de vedere religios, în lipsa unor constrângeri din partea oficiantului și a organizatorilor, acest lucru este posibil.

Unde poți oficia o ceremonie umanistă?

Cel mai adesea, ceremoniile sunt oficiate în aer liber sau pot fi susținute în corturi și alte locații ce nu sunt publice (biserici sau alte spații de cult religios, în primării etc.). De altfel, dacă îți dorești să creezi un eveniment intim în casa proprie sau cea părintească, la mare ori la munte, acest lucru este posibil, când vine vorba despre ceremoniile umaniste.

unde poate fi organizata o ceremonie umanista

Cât costă o ceremonie umanistă?

Organizarea unei ceremonii, indiferent că vorbim despre un botez sau de o nuntă, presupune, în general, costuri semnificative. Din prețul organizării unui astfel de eveniment iese din calcul onorariul preoților sau al altor oficianți publici care sunt prevăzuți în itinerariul unui eveniment clasic. Însă, vei avea costuri cu organizatorii profesioniști care vor pune pe primul loc starea voastră de bine, propriile valori și atmosfera de care îți dorești să te bucuri în prezența persoanelor dragi.

În funcție de modul de organizare, celelalte costuri variază. De exemplu, nunțile cu mulți invitați și cu fast, la care se adaugă un anumit decor, o tematică, diferite ținute și accesorii, vor avea de la sine înțeles un cost mult mai mare ca acele ceremonii mici, intime, care nu necesită închirierea de spații sau achiziția a diferite articole (rochie de mireasă, costume tematice, decoruri ample, locații fastuoase etc.).

Implicit, putem spune că organizarea unei ceremonii umaniste se poate plia mult mai ușor pe bugetul disponibil, atâta timp cât dorințele sunt corect raportate la acesta.

Ce spun cei care au oficiat ceremonii umaniste?

Ceremoniile umaniste au devenit renumite în România încă din anul 2014. Cei care se tem de o ceremonie clasică sau care nu o pot organiza din diferite motive văd în acest tip de eveniment o alegere excelentă pentru a-și uni destinul cu sufletul pereche sau pentru a sărbători nașterea unui copil. De la un an la altul, tot mai multe persoane optează pentru ceremoniile umaniste și emană, la final, multă bucurie cu privire decizia lor.

Evenimentele perfecte, organizate ca la carte și fără inhibiții, constrângeri sau griji, au oferit posibilitatea ca mii de oameni să aibă parte de o zi formidabilă dar atipică, ce a rămas inclusiv în inimile invitaților curioși care au participant la acestea pentru prima dată în viața lor. Aceste ceremonii umaniste evidențiază o nouă latură a nonconformismului, a încrederii de sine și a trăirii la intensitate maximă a unei astfel de ocazii speciale.

Aceste evenimente sunt dovada vie că o astfel de ceremonie se potrivește oricui dorește să marcheze simbolic un pas important în viață, atât în cazul celor care se tem de regulile și legile actuale din societate, cât și pentru cei care consideră că emoțiile și sentimentele sunt mai presus de orice act.

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock

Dacă încă nu ai inițiat o colaborare cu un organizator de evenimente pentru ocazia ta specială, m-ar bucura enorm să ne cunoaștem și să construim împreună evenimentul pe care îl visezi de mult timp. Poți lua legătura cu mine fie prin telefon, fie completând formularul de contact de pe site-ul One Stop Events. De asemenea, dacă dorești să afli mai multe detalii despre pachetele de organizare de evenimente One Stop Events, te invit să mă contactezi pentru a primi informațiile de care ai nevoie.